Pagina's

zaterdag 27 augustus 2016

Burda Style september 2016


Terwijl ik deze Burda zit te bekijken, vallen de mussen nog net niet van het dak qua temperatuur... Maar gelukkig oogt de voorkant niet gelijk superherfstig. Ook al heeft het jurkje wel lange mouwen. De cover is weer een mooie eye-catcher, gewoon één mooie foto. De dame met mooi eau naturel haar en make-up, zoals je zelf ook voor elkaar kan boksen.


De mantel van de foto links is van Boucléstof (50% wol - 50% katoen) gemaakt. Het kledingstuk wordt wel een mantel genoemd, maar wordt eigenlijk gedragen als een soort lang vest. Er zit namelijk geen sluiting op en moet dus wel open gedragen worden tenzij je je jas de hele tijd dicht wilt houden. Is niet handig en ook geen potje. Het lijkt mij een ideale laagje extra als het nog niet nodig is om een echte warme jas aan te doen en de temperatuur lekker is en geen koude wind staat.

En voor de rest lekker binnen dragen, op dit leuke jurkje of bij een mooie slanke snit jeans... met een mooi shirtje of dun truitje met decolleté in dezelfde kleur als je jeans. Leuke warm bruine of koel grijze enkellaarsjes erbij, mag met hak... Ik zou er zelf een mooie laarsjes met hak of stilettohak onder dragen.

De jurk van de foto rechts is van Tricotstof (95% viscose - 5% Elasthaan) gemaakt. Oei, dit jurkje heeft wel een hoog strotjesgevoel, maar het is gemaakt van tricot, dus het gekeelde gevoel als je gaat zitten zal dan denk ik meevallen... Het is een leuk eenvoudig modelletje, mits je niet te veel hout voor de deur hebt, want dan oogt het in dit jurkje wel héél erg vol en veel. Wil je het jurkje, ondanks grotere cup toch qua snit maken... dan zou ik toch in het midden van de hals een splitje maken, zodat het breekt. Het kolletje kan dan gewoon blijven eventueel iets verstevigen met rekbare versteviging, zodat het wel omhoog blijft staan zoals de bedoeling is bij een kolletje, want anders valt het als een kraag naar links en rechts ploep! Dan blijft de rest van het jurkje intact, ook de halslijn verder, maar net dat streepje huid middenvoor breekt de boel iets.

De ceintuur wordt hier gedragen alsof ze aan de lijn loopt c.q. er aan het koord getrokken moet worden. Het kan beter een kwartstukje naar links of naar rechts verschoven worden, dan is het wat minder dingdongerig (alsof je aan een belkoord trekt).

Ik ben niet zo printjesachtig, maar deze printje vind ik wel leuk. Niet te groot, mooie tintjes en soepel in verband met de gerimpelde rok. De laarzen zijn er ook mooi bij, mits je leuke stelten hebt die die laarzen kunnen hebben.

Op pagina 44 en 45 zijn diverse exemplaren te bewonderen... Ik heb er niet zoveel mee, maar mijn benen kunnen er gewoon ook helemaal niks mee... of willen het eigenlijk niet. Je hebt er namelijk lange slanke stelten voor nodig... helaas... in de spiegel heb ik ze nog niet gezien.



Het lange vest links is van Boucléstof (71% wol - 26% mohair - 3% polyamide) gemaakt. Ohhh nou, als je dit vest aantrekt ben je ter plekke verkozen tot knuffel... Dat is een héérlijk zacht stofje. Het modelletje is ontzettend leuk. Eenvoudig, lekker getailleerd met een ceintuur, zonder dat je niet meer kan adem halen. Bij het jurkje, deze keer met leuke hakjes (bedenk ik ter plekke). Dit vest kan ook makkelijk met een los bungelende ceintuur gedragen worden op een slanke jeans, met een colletje (om in de sfeer te blijven van de bovenkant van het jurkje).

Het blousje rechts is van Satijn (100% polyester) en het rokje is van Wollen duffel (100% wol) gemaakt. Een wonderlijke combinatie... rokje van wollen duffel met blote benen en daarop een blousje zonder mouwtjes... Wollen duffel hoort bij lange mouwen, manty's, hoge laarzen en warme sjaals... Maar goed... het is gemaakt van warme duffel als we dat nu even vergeten en kijken naar het patroon is het een ontzettend leuk rokje. Eenvoudig van snit en eigenlijk van een perfect stofje gemaakt, want de bocht in het overslagpand wordt ontzettend mooi met dit materiaal en is ook niet moeilijk om mooi te krijgen. De lengtemaat van het rokje is voor lange dames...

Het blousje is trouwens van een gewone lengtemaat, dus hou daar rekening mee... De snit van het blousje is simpel de simpel, Een leuke plooiverwerking middenvoor en splitje midden achter om je hoofd toegang te geven. Het blousje oogt hier een maatje te groot (zie oksel). Qua tintjes, mja... is het niet mijn ding, qua printje ook niet, maar dat kan ook aan de kleur liggen... Nu ben ik sowieso niet zo van de printjes, dus mja... misschien moet ik dan gewoon even mijn ogen dicht doen.


Het topje links is van Viscose (100% viscose) en het rokje is van Viscose (100% viscose) gemaakt. Aiiiii... pfff.... tsja... wat zie ik daar voor iets eh... ja... niet wauwiewoepies... Het topje kan er mee door mits... NIET gedragen op iets wijds... Dus op een strakke jeans of strak kort rokje kom je er nog prima mee weg... mits de jeans en rokje... donkerblauw (of zwart) is zoals het accentdeel in het topje.

Wil je toch dit topje op dit rokje, sjucht... dan zal je wat aan de wijdte onderaan het topje moeten doen en ook een tikkie lengte eraf moeten halen. En dan nog... betwijfel ik of het gezellie wordt, maar dat ligt dan waarschijnlijk aan het rokje, die toch héél erg tuttig is zo...

Laat ik het zo zeggen... De schoenen zijn top en ook de twee cahiers in haar handen zijn prima!!

De jurk rechts is van Satijn (100% polyester) gemaakt. Het lijkt niet zo, maar scrol even verder tot je bij een blauw met groen jurkje komt, daar zie je hoe wijd het jurkje is... wijder dus, dan je hier zou denken. Eigenlijk klopt de technische tekening gewoon exact, maar dan moet je wel naar de technische tekening kijken... en dat doe ik dus niet altijd... Bij deze... WEL doen dus!

Wat je hier ook niet ziet, maar bij de andere versie wel, is hoe mooi de halslijn is. Helemaal ippies!! Ik wordt helemaal blij van zo'n decolleté. De mouwen zou ik wel een straatje korter doen, maar dat komt omdat ik mouwen op mijn handen voelend niet prettig vind en anders de hele dag mijn mouwen loop op te hijsen. Nu is het wel zo, dat als ik het koud heb ik natuurlijk wel lange mouwen wil hebben, maar dan is het gelijk dusdanig frips dat ik er mantel van pagina 6 er bij zou dragen... dus... dat is gelijk weer drie straten warmer.

Het printje is trouwens hetzelfde als van dat blousje van daarnet, maar door de stevigere kleuren vind ik hem leuker. Niet dat ik het zelf zou dragen, want dat is wéér wat anders. Ik zou dit jurkje waarschijnlijk gewoon in een mooie donkerblauwe crêpe maken. Dat is meer mijn ding.



De mantel is van Lakstof, gelamineerd, met gebreide stof (59% wol - 22% polyester - 19% polyamide) gemaakt. Deze mantel lijkt qua materiaal dusdanig dat als je hem uitdoet en dichtritst hij gewoon rechtop blijft staan. Lijkt me totaal geen lekker te dragen materiaal... ook niet om je mouwen op te rollen. Volgens mij voelt het als een soort dikke stugge band om je onderarm. Ik zou het eerder van een mooie wollen stof of een mixstof maken. Qua model is het niet mijn ding, ik zou me lichtelijk opgeblazen voelen in zo'n rond modelletje. Maar als je lang bent zou het best wel eens leuk uit kunnen pakken. Weet je het niet zeker, gewoon eerst van een goedkoop stofje van de markt uittesten.

De jurk (zie ook cover) is van Crêpestof (100% viscose) gemaakt. Dit jurkje heeft een mooie getailleerd lijntje, waarbij je wat oneffenheidjes richting buik lekker kan verdoezelen. Je hoeft absoluut niet je adem in te houden bij het zitten. Besef wel dat het gedeelte van de rimpeltjes van de rok bol kan staan... Eventueel kan je de rimpeltjes vervangen door kleine plooitjes te maken en die een stukje in of door te stikken. Hoeft maar een klein stukje, het gaat er om dat de plooitjes weten wat hun opdracht is... netjes plat en glad blijven zitten!! De mouwen hebben een volant... Die zou ik er vermoedelijk afzwiepen, maar eigenlijk eerst wel even uitproberen, want wie weet denk ik wel Jottum!! Dus soms toch even buiten je comfort zone treden en iets uitproberen...

Qua printje... ja hij is eigenlijk wel leuk, qua kleur voor mij drie keer niks... dacht ik, maar ik heb er even voor de grap mijn kleurenkaart bijgehouden... zitten exact die kleuren er in... Tsss ik zal toch eens mijn kleurenprogramma in mijn hoofd moeten herzien... De schoentjes zijn er trouwens perfect bij... Het tasje is een tikkie anders van kleur den de schoentjes (dat is jammer) en wordt een beetje aktetasachtig vastgehouden... Het hengsel wat ze in haar hand heeft gedraaid had ze beter over haar schouder kunnen zwieren...



De sweater is van Tricotstof (55% polyester - 40% viscose - 5% elasthaan) en Intesa, gebreide stof (68% katoen - 27% polyester - 5% elasthaan) en het rokje is van Wollen stof (100% wol) gemaakt. Je zou verwachten dat het rokje van dezelfde stoffen is gemaakt als de sweater, maar dat is dus helemaal niet zo... De kleuren ogen wel exact hetzelfde... Ik zou zeggen, dat is mazzel hebben!!!

De rok is trouwens weer in lange lengtematen en de sweater in gewone lengtematen. Niet helemaal handig lijkt me. De sweater vind ik eigenlijk gewoon drie keer niks... Ik weet dat sweaters hoog aan het strotje moeten zitten, maar het oogt zo niet lekker, terwijl sportieve kleding toch juist lekker moet zitten. Ik snap niet waarom er een middennaad moet zitten, behalve dat dat dan lekker makkelijk naaien is vind ik het er niet mooier op worden. De sweater oogt trouwens op de schouder wel goed van breedte, dat wil nog wel eens nipt aan zijn. Dus mensen met rechte schouders, zoals ik, hoeven dan niet een heel stuk te verbreden en te veranderen, om te zorgen dat het lekker sportief bewegen is in de sweater.

Het rokje is een overslagrokje met enorm zak... Ik vind het niet praktisch om in een sportief rokje zo'n grote zak te hebben zitten... Mobieltjes verlies je alleen maar... Maar buiten dat... of je het nu draagt om sportief te zijn of te ogen... ik vind de zak mooier zonder zo'n rand erom heen... Dus zak is toegestaan mits zonder die contrasterende stof er omheen... en het formaat ook zonder die contrasterende stof er om heen.



De jurk is van Crêpestof (100% polyester) gemaakt. Zoals je kunt zien op de tweede foto valt het jurkje wijder dan gedacht..., Dus de technische tekening klopt! Hier kan je trouwens goed zien hoe de halslijn loopt, en dat is helemaal mijn dingetje. Dat twee kleuren systeem is dus niet mijn dingetje, tenzij de kleuren héél dicht bij elkaar liggen... of qua sfeer dicht bij elkaar... Nachtblauw met zwart, antracietgrijs met muisgrijs... zoiets... Of dieprood, met iets minder diep rood... maakt niet uit hoe, maar sfeer buurman en buurvrouw effect... jut en jul die dicht bij elkaar horen.

Qua modelletje heb je trouwens een soepel vallend stofje nodig anders heb je een Tippie, een paar stokken erbij en je kids kunnen erbij zitten...



De mantel, ja mantel, dat staat er echt... De mantel is dus van Wollen doek (70% wol - 20% polyamide - 10% kasjmier) gemaakt. Ah... een sportieve versie van de zwarte gelamineerde stof mantel. De versie hier zal niet uit zichzelf overeind blijven staan, maar het oogt nog steeds bollig. Er is trouwens een uitgebreide workshop in het boekje over hoe je deze mantel moet maken.

Als het nou een effe versie was, maakt niet uit welke kleur, rood, zwart, kobaltblauw, grijs, met mooie sierstiksels (de 3xheen-en-weer stiksel in steekformaat 4 of 5). En dan in dezelfde kleur een strak rokje en coltruitje, mag er een klein stukje onder- en bovenuit piepen, een panty of manty in die kleur, leuke hakken, natúúrlijk ook in die kleur... Een mooie sjaal, afstekend van kleur of en toontje donkerder versus lichter... Haren op zolder, mooie enkellaarsjes of pump met elegante hakken, ook in die kleur, en een zonnebril op je neus, in het zwart en mooie lippenstift... oké, vooruit die mag je zelf kiezen... helemaal leuk lijkt mij... denk ik...



Het rokje links is gemaakt van Wollen stof (80% wol - 20% polyamide) gemaakt. Oké... zo kan dat gedrocht van blz. 10 ook... Tsja.. oké cheerleaderslook is aanwezig... Alleen wat braver van lengte... Ik mis de gympen en blonde paardenstaart. Ja... als je persé dit tweekleurige systeem wilt maken... dan zou het best kunnen lukken, mits je andere kleuren kiest denk ik. Je niet zúlke lompe schoenen aantrekt (Converse gympies zijn wel goedgekeurd) en je wel iets aan je haar doet. Haar make-up is prima, stelten zijn ook perfect...

Hmm... tsja... hmmm... bij Kirsten in haar kledingrek zie ik toch echt leukere plooirokjes hangen...

De blazer rechts is van Wollen stof ( 100% wol) gemaakt. Het eerste wat ik doe terwijl ik de Burda bekijk is of die halve zolen broek, die erbij wordt gedragen, er niet in staat, en gelukkig is dat niet het geval. Pfew. De blazer, in een korte lengtemaat. Is eigenlijk een heel mooi eenvoudige snit jasje zonder kraag met paspelzakken. Je kan er geen bult mee vallen. En zeker niet als je een mooie wollen stof gebruikt (en natuurlijk niet zo'n gedrocht van een broek eronder aantrekt). Het jasje zit bij deze dame in de taille wel ietwat te ruim, dus het is belangrijk om dit jasje goed door te passen voordat je begint aan de paspelzakken, want daarna kan dat niet meer. Ideaal jasje voor op een mooie jeans met leuke enkellaarsjes.

Tieners dragen natuurlijk onder hun skinny of tregging All Stars of Converse gympies...



Oeps!! Jaren tachtig is weer opgestaan... ook qua kapsel. Oké... het shirt links wordt gemaakt van tricotstof (92% viscose - 8% elasthaan) gemaakt. Wat de leut er van is om een dikkige tunnel over een bos of bosje hout te fietsen is mij een raadsel...

Het blousje rechts is van Crêpestof (100% polyester) gemaakt. Deze is véél leuker, wel weer ietwat te ruim qua maat... maar daar heb je zelf als zelfmaak modenaaister invloed op... Goed meten is weten.

De broek rechts is van Hightech tricotstof (91% polyester - 9% elasthaan) gemaakt... Ik neem aan dat dat hightech stofje wel een beetje stevige tricot is, want anders blijven er zo je knieën instaan... en dat is zo zonde, want het is een leuk setje. Ook moet je goed naar je lingerie kijken of dat niet door de stof heen drukt. Is zonde als dat zo is. Ook even van te voren bedenken of je benenstelsel wel geschikt is voor deze broek, want je ziet alles door de tricot heen (zelfs putjes) en bij te stevige bovenbenen, voel je je denk ik niet zo prettig... ik tenminste niet...

De kleurencombi blousje en broek vind ik leuk. Alleen dat tuttige tasje mag weg en de schoenen hadden de kleur van de broek moeten hebben.



De jurk links is ook van een Hightech tricotstofje (91% polyester - 9% elasthaan) gemaakt. Ojee... de jurk heeft qua mouwen en bovenkant lijfje de sfeer van "Star Trek The Next Generation"... Niet letterlijk qua strepen, maar dat gevoel geeft het me wel.. en wil je dat als jurkje??? Ikke niet!

Waarom het model eigenlijk springt op de foto is mij een raadsel, want elegant is de pose zo in de lucht niet.

De blouson rechts is gemaakt van Wollen stof (80% wol - 20% polyamide) gemaakt. Een Amerikaans sportief jasje (blouson genoemd), maar dan van wol en met drie kwart mouwen. Ik zou andere kleuren kiezen, net zoals dat tweekleurige plooirokje, vind ik deze kleuren niks leuks hebben.


Het jasje links is van Wollen doek (100% wol) gemaakt. Ook weer patroon in een korte lengtemaat. Het lijkt alsof de jas uit twee delen gemaakt is, bovendeel, onderdeel qua kleur, maar de stof heeft een dipje verf gehad, of was gewoon zo in twee kleuren banen. Dit is de langere versie van de blazer van daarnet. Een héél mooi eenvoudig model jas. Ideaal om in de herfst te dragen. Wordt het wat frisser dan is een gebreide sjaal in dezelfde kleur of in de contrastkleur van de onderkant van de jas ontzettend mooi erbij.

Hier wordt de jas gedragen op een blauwe broek en héle hoge laarzen... ik zou een stoere jeans erbij dragen, dat vind ik mooier dan de broek van tricot van blz. 41. En wat minder hoge laarzen die mooi bij de kleur jeans passen en of mantel passen. Ik denk dan aan het type Engelse sfeer leren laarzen met lage hak.

Tip: Om overal de kleurbaan op dezelfde hoogte te krijgen is het belangrijk om op de zijkanten van de patroondelen op dezelfde hoogte, gemeten vanaf de onderkant patroon, een streepje te zetten. Zodat je overal op dezelfde hoogte de kleurswitch hebt.

De tuniek rechts is van Crêpestof (100% polyester) gemaakt. Deze tuniek heeft geen mouwen maar er is nog een roezeltje toegevoegd langs een deel van de armsgaten. Deze keer zijn de roezeltjes (gelukkig) niet van een contraststofje (dat is namelijk wel zo op blz. 43) en zonder contrast vind ik het een stuk mooier ogen, ook al zou ik zelf de roezeltjes nog steeds weglaten. En eigenlijk zou ik het roezeltjes langs de hals laten stoppen óp de hoogte van de taillebies... Ik vind het storend dat de taillebies in tweeën wordt gehakt. Onder de tuniek wordt een, lijkt het qua glans, een strakke leren of leader look broek gedragen. Helemaal top erbij!



De blouse links is van Satijn (100% zijde) gemaakt. Oef... Hoe verzinnen ze het om er een geplooid slabbetje middenvoor aan het blousje te stikken. Zonde... Gewoon weglaten... Blouse uit de broek trekken, broek ook uit trekken en een mooie jeans of strakke leren of leaderlook broek aantrekken! Haar en make-up zijn eenvoudig af. Niks meer aan doen!

De tuniek rechts is van Zijde fluweel (92% polyester - 8% spandex) gemaakt... Zijdefluweel zonder zijde??? Zal wel aan mij liggen dat ik de naam dan een beetje wonderlijk vind...

De tuniek, is qua lengte eigenlijk meer een blouse. Het is absoluut niet mijn ding... Ik zou er een hele klus aan hebben om dit naar mijn smaak te fiksen... Gelukkig hoeft niet iedereen hetzelfde mooi te vinden als ik, dus... ik sla deze over... is wel goed hè...

De broek rechts is van Tricotstof (70% polyester - 25% viscose - 5% elasthaan) gemaakt. Voor deze best wel strakke broek moet je wel een leuk onderstel hebben c.q. goed opletten met je lingerie, want je ziet álles door de stof. Als wat er op gedragen wordt nu een tunieklengte had, dus als een echte tuniek, dan kan je het eronder verdoezelen, maar met deze lengte kan je niks verdoezelen. Dus check de boel efkes.



De jurk links is van Wollen kantstof (80% wol - 20% katoen) gemaakt... Wollen kantstof... dat heb ik geloof ik nog nooit in mijn handen gehad. Dit is qua patroon een variant op het jurkje van blz. 7 en tuniek/blouse van blz. 41. Hier is het gemaakt van kant (warm wollen kant) voor een herfstbruid. Is niet mijn ding, maar het is de bedoeling dat het lijkt op een Britse edelvrouw die van de trap van hun kasteel naar beneden schrijdt... Tis maar dat je het weet...

De jurk rechts, is wel een héél kort jurkje hoor. Verplicht iets eronder dragen en dan bedoel ik wat meer dan alleen een onderbroek, alleen een string natuurlijk al hélemaal niet, want anders wordt het bij het bukken, zelfs charmant bukken, een tochtige bedoening... Laat staan als de wind eronder komt, want het jurkje is gemaakt van Crêpechiffon (100% zijde) gemaakt... en zijde weegt natuurlijk flinterniks... Hier dragen ze er een panty onder... ik geloof niet dat je je dan safe voelt op de afdeling onverwachtse bewegingen van jezelf c.q. de wind...

Je kan ook doen wat tieners doen met dit soort jurkjes. Die dragen er een (onder)broekje met pijpjes onder óver hun panty, in de kleur van het jurkje of panty... Er worden dan elegante hakjes gedragen als het een gala van school is... en anders Converse gympies... Tis maar dat je het weet!

De Burda geeft een tip... niet overbodige tip trouwens, dat als je de lengte van de rok te kort vindt, je het gewoon een stukje kunt verlengen... In mijn geval een héél stuk!!! Hoewel ik het jurkje zonder rimpelroezels zal dragen, dus ik kom geloof ik uit op het jurkje van blz. 13... maar dan weer zonder volant aan de mouwen... Er is ook altijd wat hè! Het stofje is wel van een prachtig kleurtje!!

Tips van mij... laat het zwart achterwege. Áls je rimpelroezeltjes wilt doen is het in één kleur veel mooier. Het is nu rommelig zo met het zwart aan de achterkant van de rimpelroezel aan de hals en de volledig zwarte rimpelroezel die tussenuit gestikt is on de taillebies. En kijk naar hoe de stof rimpelt... de rimpeltjes van de rok zitten namelijk op een plek, waar het dikkig kan ogen... Het kan natuurlijk ook een perfect verstopplek zijn voor een aankomende spruit, maar dan moet je met deze lengte helemaal erg uitkijken... anders loop je staand al met je onderbroek in zicht!


Het blousje links is van Geborduurde batist (100% katoen gemaakt. De blousjes onder Dirndl jurkjes komen net onder je beha... De versie links heeft hele korte kap-pofmouwtjes.

De Dirndl rechts is van Chambra (100% katoen) en Brokaat (100% polyester) gemaakt. De versiering langs de hals van de dirndl is duidelijk met tekeningen uitgelegd op blz. 54 en 55. Er is ook een boekje genaamd Rüschen van Trachtenberatungstelle, waarin uitgelegd wordt hoe verschillende ruches gemaakt kunnen worden. Het is wel in het Duits... dus pak ook gelijk je woordenboek en je schoolduits uit je archief... Maar als er tekeningen bij zitten, net zoals bij de uitleg in de Burda... dan kom je denk ik al een héél eind.

De jurk is typisch folklore. Er zijn allerlei varianten en hier zie je een korte over de knie versie.

Het blousje rechts is van Popeline (100% katoen) gemaakt. Deze is net zo kort als de zwarte blouse van buurvrouw links. Maar dan met een pietsie langere pofmouwtjes... Ik vind het korter kap-pofmouwtje wat pittiger.


De janker links (nee heb ik niet verzonnen, dat staat er echt) is van Gewalkte loden stof (100% wol) gemaakt. Waarom de jongetjes een janker aan hebben is mij een raadsel... Je zou toch geen gejank willen oproepen bij de ukjes... Ik noem het dan ook gewoon een jasje... klinkt een stuk liever dan een janker.

De leren broek links is van Hertenleer gemaakt. Wil je niet met hertenleer werken (lijkt mij), dan is volgens mij een stoere rib, fijn of grof, een prima alternatief.

De meisjesdirndl is van geruite Jacquardstof (100% katoen), Renforcé (100% katoen) en Popeline (100% katoen) voor het schort gemaakt. Een miniversie van het setje van mama. Best snoepig toch?


De Dirndl links is van Jacquardstof (100% katoen), Chambray (100% katoen) en Brokaat (100% polyester) gemaakt. Deze set is een lange variant... Ik vind het niet zo wauws en dat komt met name door de lijzigheid van het geheel, misschien wel door de horizontale strepen van het schort... Nu hoef ik zelf nooit zoiets aan te trekken, maar ik ga toch eerder voor de lengte van mejuffrouw rechts.

Het blousje van deze versie zit er niet bij, dus dat wordt een kort blousje uit dit boekje nemen en de mouwen verlengen of een ander blousepatroon mega inkorten tot het onder je beha komt... en dan ben je er ook. Waarom die jurken zo'n kort blousje hebben is mij een raadsel, want in oktober voor het Oktoberfeest in München (waar deze Folklore voor bedoeld is) kan het toch best frips zijn... En dan is een buik en rug gewoon bedekt toch heel zo gek nog niet... maar ja daar denk ik dan weer aan...

De Dirndl rechts is van fijne Popeline (100% katoen) en linnen (100% linnen) gemaakt.


Het meisjesblousje is van Linnen (ik neem aan van 100% linnen, maar het staat er niet bij) en het meisjesrokje is van Renforcé (100% katoen) en Popeline (100% katoen) gemaakt. De freule staat er snoepig bij, met die stoere stevige lilakleurige wandelschoenen. Snoepig! Ook het rokje vind ik wel snoezig en kan ze gewoon zo ook naar school aan. Mits natuurlijk wel iets warmers er bovenop, want korte mouwtjes in oktober, is natuurlijk van de zotte... Tenminste als de maand oktober zich gedraagt zoals gewoonlijk.

De Dirndl is van Renforcé (100% katoen) en het blousje is van linnen (100% linnen... nu staat het er wel bij!!) gemaakt. Nou als ik er een zou moeten kiezen... dan deze versie met stoere laarzen, minus dat roze spul bovenaan het lijfje... een ruil van groen lint naar zwart. En het witte blousje graag veranderen in de versie van blz.46. En voor de rest gewoon lachen alsof het je niks boeit dat je in een schort rondzwiert in oktober... met een te kort blousje die tot net onder je beha zit en blote armen alsof het hoogzomer is. Gewoon feesten!!


O jee... nog een Dirndl... Een haute couture versie, althans zo voelt het aan of lijkt het de bedoeling... Terwijl ik hem eigenlijk spuuglelijk vind... Maar dat komt met name door de zoetige glanzende stofjes roze en geborduurde lichtblauw bij elkaar... De omklappende delen van het lijfje mèt ook nog eens roezeltjes en dan de te lange en óók nog eens kanten mouwtjes... pfew... Ik vond het kortste mouwtjes op blz.46 het leukst (voor zover ik pofmouwtjes zou dragen hè!!).

Maar ieder geval... dit exemplaar is van kanten Jacquardstof (...%) en Zijden taf (...%) gemaakt, percentages invullen naar keuze, want bij dit luxe beest staat het er niet bij... en ik heb in dit boekje al gemerkt dat zijde niet altijd echt zijde is, maar gewoon een naam... dus eh...

De jurk is ontworpen door Lola Paltinger... Ik google even, want de naam zegt mij niks, en het blijkt dat ze een kei is in Dirndl jurkjes ontwerpen en maken, dat laatste even met een vraagteken, want daar kan ze natuurlijk ook een atelier voor hebben. Haar Dirndls zijn effe anders... en vooral uniek, luxe en duur ogend...


Ah! De grote maten mode. Dat vind ik de Burda negen van de tien keer smullen, want die houden ook bij de grote maten mode van uitpakken en maken series. En dat is fijn! Ik zou bijna weer een grote maat willen hebben als ik naar het linker jurkje kijk!! Is niet verkeerd toch!!

Het jurkje links... ja even de feiten neerpoten, is van een Tricotstof, riversibel (33% katoen - 27% polyacryl - 26% wol - 11% polyamide - 3% elasthaan) gemaakt. Heerlijk zittend jurkje is dit. Stretchie en natuurlijk een schitterend decolleté. Wel zorgen voor goede lingerie als je het gaat maken, want tijdens het maken kan je het jurkje nog aanpassen, daarna niet meer. En lingerie aanpassen is een stukje lastiger. Mooie hoge haken draagt ze erbij, haren op zolder, mooie make-up en een gezellig mini koffertasje.

Het blousje rechts is van kanten Batist (80% katoen - 20% viscose) gemaakt. Het blousje is met een leuk splitje middenvoor die het kraagje weer bij elkaar brengt. De sluiting van het blousje zit overigens op het achterpand met knoopjes. Voor de rest heel simpel en wordt hier in de rok gedragen, hoeft niet denk ik, want het blousje is getailleerd en iets wijdvallend aan de onderkant, maar dan zie je bij dit rokje de leuke accentbaan op de tailleband niet. Dus kijk wat je het leukst vind... of doe het om de beurt.

Het rokje rechts is van een Pied-de-poul, dat is eigenlijk het motiefje en niet het soort stof, maar het is in ieder geval een geweven pied-de-poul en niet een op de stof gedrukte pied-de-poul (49% wol - 29% polyester - 20% katoen - 2% elasthaan) gemaakt. Dit rokje heeft een rits in het voorpand, dat zie je niet zo goed op de technische tekening, maar als je goed naar de rechter zijkant van de rok kijkt, zie je ineens wat karteltjes. Ontzettend leuk, maar niet praktisch met panty's... dus... is het meer een blote benen rokje. En qua setje met korte mouwtjes trouwens ook meer geschikt voor het mooie weer.



De jurk is van een Vichyruitje (100% katoen) gemaakt. De jurk is eenvoudig van belijning. Mooi getailleerd. Lekker lang, ideaal voor stevige bovenbenen. Ook bredere heupen hebben fijn de ruimte en door de taillering, is het een super vrouwelijke jurk. Het kapmouwtje sluit mooi aan op de bovenarm/schouder. Is het to mutch zo'n veelheid stof in ruitjes, dan maak je hem gewoon in een mooi uni stofje. Mooie hakken erbij, leuk nonchalant kapsel en mooie make-up... pláátje.


De jurk, is een aangekledere versie dan het eerste jurkje van de grote maten serie, en is van een Pied-de-poule klein, middel en groot (49% wol - 29% polyester - 20% katoen - 2 % elasthaan) gemaakt. En weer is deze stof een geweven pied-de-poule en niet op de stof gedrukte pied-de-poule. Hier is, ontzettend leuk, gewerkt met 3 verschillende formaten pied-de-poule. Leuk!! Mooi decolleté, klein kapmouwtje, mooi getalleerd. Ik vind hem helemaal mooi.




De mantel links is van een Jacquardstof (72% katoen - 27% polyester - 1% andere vezels, vreemd dat dat niet bekend is...) en Sprintex, een geweven bont met beschermlaagje gemaakt... Ik heb werkelijk waar géén flauw idee wat ik bij een beschermlaagje op bont moet denken. Gaan dan die haartjes niet aan elkaar plakken of wordt het hard/stevig of iets dergelijks... Ik moet hoognodig eens in de nieuwe stofjes duiken... De jas, is een leuk model met die capuchon met aangestikte sjaal. De zakken vind ik wel een tikkie te groot, maar voor de rest vind ik de stof met dat zwart wel mooi bij de dame staan... (hoewel ik zelf nóóit zo zou uitkiezen).

De jurk rechts, ja het is een jurk!!, die is van een Vichyruitje klein en groot (65% polyester - 35% viscose) gemaakt. Ik hou absoluut niet van die volant, die daar zo op het pand zwiert, dus die zou ik laten verdwijnen. Wat ik wel héél leuk vind is dat splitje met snoezig strikbandje langs de hals. Ik zou het jurkje denk ik van een uni-stofje maken. Gewoon omdat ik dat rustiger vind... Helemaal in een vichyruitje mag ook, maar dan wel één formaat ruitje, misschien wel het grootste formaat ruitje.



YES!!! Dit is een mooie zwierige vrouwelijke jas, of eigenlijk mantel... maar ze noemen het een Redingote... Je moet voor de grap eens redingote bij Google.nl er in kloppen... en dan op afbeeldingen klikken... dan krijg je toch antieke dingen te zien, die ik nu niet zo gauw bij dit exemplaar zou terug kunnen voeren... maar goed... Het is maar naam toch? Deze Redingote, laat ik het beestje dan toch maar zijn antieke naam behouden, is van een Pied-de-poule (60% polyacryl - 32% viscose - 8% elasthaan) gemaakt...

Ik vermoed dat deze mantel oeps Redingote een héél stuk lichter is dan mijn wollen exemplaar, kobaltblauw uit 1988 of 1989... maar ik had er wel net zulke hakken onder... Zo onpraktisch om daarmee naar de tram te rennen, dus had ik gympies bij me, en vlak voor het kantoor in Scheveningen wisselde ik van schoenen... Woepsie!! Als je lippenstift maar goed zit (was toen een belangrijke regel op kantoor... je had het er goed op zitten... of het zat er goed NIET op)... je weet wel wat ik in het begin steeds aan het checken was... mijn lippenstift, maar ja als 18-jarige hebbie dat hè.

Deze mantel heeft een prachtige asymmetrische kraag die sluit met drukkers. In het achterpand zitten 4 plooien, die mooi uitwaaieren. Zakken die verstopt zitten in een naad. En je kan er werkelijk alles onder dragen. Van mooie wijde lange jurk van blz. 60 tot een mooie stoere jeans met mooie trui en enkellaarsjes. Gemaakt van een uni stof is de mantel weer héél anders, maar niet minder mooi!!



De hekkensluiter is een een hele mooie. Een mooi silhouet rokje, weer van een Pied-de-poule (60% polyacryl - 32% viscose - 8% elasthaan) gemaakt. De stof is weer geweven en niet met een bedrukt Pied-de-poule. Het is een ontzettend mooi rokje, perfect met dat zwarte truitje, leren jasje. Ik vermoed van die weergaloze hakken er onder en natuurlijk mooie rode lippenstift. Het is dat de metalen rits niet praktisch is bij het dragen van een panty als je hem een stukje open laat staan... Dat is wel jammer. Misschien dat het met een manty (tussen maillot en panty in) wel goed gaat, maar dat zou je uit moeten proberen.

Misschien dat je als tussenvorm een zwarte onderrok met een randje glad kant dat niet snel blijft haken, dat precies die hoogte van het splitje opvult als buffer tussen de panty en rits dan is het niet een saaie onderrok, maar zie je een stukje lingerie-achtig iets... Maar ook dat moet je uitproberen.


En dan nog het patroonoverzicht... altijd handig om snel even snel te bekijken...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten