Pagina's

dinsdag 17 februari 2015

Oeps overbelicht...


Ik heb, toen ik mijn nieuwe fotocamera binnenkreeg, geprobeerd foto's te nemen. Op zich ik kreeg het toestel heus wel aan de praat, nadat ik een sd-kaartje van 16GB had gehaald, maakte die ook nog foto's. Het is wel een beetje een groot kaartje, maar als je gaat werken met RAW bestanden, die bewerkt kunnen worden, wel verstandig, omdat die bestanden véél groter zijn dan jpeg-bestanden, waar een fototoestel normaal gesproken in fotografeert. Niet dat ik ooit met RAW-bestanden gewerkt heb op, maar je bent nooit te oud om te leren is het niet? Mijn eerste foto's heb ik 's avonds genomen, niet snugger natuurlijk, maar ik had overdag geen tijd en ik wilde gewoon aan die knopjes zitten... Het resultaat loeigele foto's.... oftewel van de instelling klopte geen jota!

Dit weekend kreeg ik les over hoe je met mijn fotocamera moet werken, maar eerst moest ik meer van de basis weten, waar je op moet letten wil je je apparaat goed instellen. Diafragma, sluitertijd en ISO waarde... Mja... De termen als klok had ik best wel eens gehoord, maar waar toch die verrekte klepel hing??? Géén idee, maar ik merkte al rap dat ik het wel ging snappen en dat ik bij opdrachtjes het juiste antwoord gaf.... en niet gokken hè!!!! Het is eigenlijk allemaal wel logisch...


De volgende dag gingen we naar buiten. Allebei met ons eigen toestel. Ondertussen kreeg ik uitleg of ik kreeg de opdracht een instelling in te stellen en dan een foto te nemen en dan was soms de foto héél erg licht, maar soms ook héél donker. De afdeling witbalans is uitgebreid aan bod gekomen, want zonder een goed witbalans zullen stofjes, bandjes of foto-werkbeschrijvingen nooit goed uit de verf komen. 

Ook werken met een statief en een uitgesteld afdruk-modus werd uitgelegd. Dit kan trouwens ook met een snoertje via de laptop, dat is vooral makkelijk als je zelf op de kiek moet, hahaha. Het werken met statief, zodat alle foto's vanuit dezelfde hoek worden gefotografeerd is heel mooi. Ook als je in de winter met minder goed licht moet fotograferen. Er is gewerkt op de manier, zoals ik thuis moet werken, zonder flitsers met paraplu's e.d., zonder bewerkingsprogramma's zoals Lightroom, zonder vaste lichtcondities etc. etc. Wanneer je zoals ik, doordat ik nog geen licht-hulptroepen heb, regelmatig een langere sluitertijd nodig heb, is zo'n statief onontbeerlijk. Ik heb er gelukkig eentje. Ik heb daar geregeld mee gewerkt toen ik foto-werkbeschrijvingen aan het maken was, zodat de hoek van fotograferen altijd hetzelfde was en ik eventueel mijn hand als fotomodel vrij had. Van sluitertijden had ik toen nog geen sjoege.


De foto's hier zijn allemaal 's avonds met geel lamplicht genomen, maar doordat je met een eikpunt werkt dat je witbalans aangeeft en dat je hebt opgenomen in het toestel, worden de volgende foto's gelijk gecorrigeerd door je toestel. Dat is toch machtig mooi! Niet achteraf constateren, dat je foto's véél te donker, te gelig of rozig zijn. Nee, van te vorig tackel je dat probleem al.

Ik besef dat het fotograferen eigenlijk voor een deel ook goed vooruitdenken is. Wat ga ik doen, wat wil ik doen, wat wil ik bereiken en hoe kom ik daar... en dan is er daarna misschien nog een kleine nabewerking nodig om je foto te krijgen zoals je hem hebben wilt, maar lang niet zoveel als je maar gewoon gaat fotograferen in stand "Automatisch".


Deze foto is genomen zonder gebruik te maken van een wit eikpunt in je toestel (witbalans).


Bij deze foto is wel gebruik gemaakt van het in mijn toestel opgenomen eikpunt (witbalans). Wat een verschil hè.


Het trucje is simpel. Dit witte velletje, dat dus niet wit lijkt door het gele licht dat er in de kamer was, is het eikpunt. Een foto van dit vel wordt opgeslagen in je toestel. Dat geeft aan hoe wit er onder de omstandigheden waaronder je werkt eruit ziet...


Nadat dat het eikpunt is opgeslagen kan je foto's gaan nemen, en dan zie je dat het wit er ineens een héél stuk witter is en niet alleen dat, de kleuren zijn gelijk ook een stuk frisser en meer zoals het origineel eruit ziet.


Ook hebben we het over hoe je je foto's maakt. Ik moet meestal loodrecht boven mijn product zitten met mijn toestel. Hoe doe je dat om geen schaduw te krijgen. Op zich deed ik dat al prima, door de stofjes loodrecht naar beneden te laten hangen, zodat ik niet in mijn eigen schaduw foto's neem. Maar er waren ook nog allerlei trucjes om goed te zien of een foto scherp is, of te werken met de uitstelmodus, zodat je toestel bij een langere sluitertijd niet beweegt en je dus onscherpe foto's krijgt.


Het tegenovergestelde is me die avond ook gebeurd... een sluitertijd die te kort is bij een conditie met gelig lamplicht... en dan is je foto compleet pikzwart! Vervolgens een Diafragma die te klein staat... poef... foto is zwart... Een te hoge ISO waarde om meer licht binnen te laten... Poef één bak ruis op je foto...

Ook de uitleg van de grote knop op het toestel, die ik ook herken van mijn vroegere toestel en er altijd mee aan het klooien was omdat ik niet wist wat ik nou eigenlijk deed. In het kort is het gewoon... P is automatisch... dan doet 'ie alles qua instelling, maar je weet dan niet of je krijgt wat je wilt... AV is dat je het Diafragma zelf bepaald en dat het toestel je sluitertijd en ISO zelf berekend. Of M is dat je handmatig je diafragma instelt, je sluitertijd en je ISO-waarde en dat je dat kan controleren of je qua hoeveelheid licht goed zit, door héél lichtjes op je drukknop te drukken en dan zie je een mooi liniaaltje... het pijltje moet precies in het midden komen te staan, dan is het niet onderbelicht en niet overbelicht. In het begin is dat even zoeken naar welke waardes je moet gebruiken, maar oefening baart kunst!! En er zijn nog meer standen, maar die heb ik nog niet uitgebreid gehad.

Ik vind het een super leuke uitdaging om met het toestel morgen eens bij daglicht aan de gang te gaan en wat ik dit weekend allemaal gehoord, gezien en gedaan heb toe te passen. Ik heb nu niet iemand naast me, die me kan sturen of hints kan geven. Ik moet het zelf uitzoeken. Ik kreeg het advies om vooral de M-stand te gebruiken, omdat ik op die manier het toestel het snelst leer kennen en ik goed leer vooruit te denken voordat ik een foto neem en dat ik dan wéét wat ik doe en ik geen tenenkrommende foto's bak.

Alle foto's hierboven zijn trouwens alleen maar geknipt qua nabewerking en niet bewerkt in één of ander programma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten