Pagina's

dinsdag 9 februari 2010

Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten


M'n oudste dochter is al een tijdje bezig met een pop. Ik had al járen geleden een poppenhoofd, met armen, benen en pruik gekocht. Daarbij zat ook nog een patroon voor een lijfje, dat een beetje uit de kluiten gewassen was. Vonden wij tenminste. Het was echt een hangbuikzwijn zonder taille met enorme worstelaarsarmen en -benen!! Daarom heb ik met spelden wat coupenaadjes gemaakt. De freule heeft die met sterk draad vastgezet en nog verder gemodelleerd. Nu past het lijf tenminste bij het hoofd, armen en beentjes. De patiënt heeft deze behandeling goed doorstaan, maar door al die "hechtingen" ziet het lijfje er niet zo mooi uit vindt de freule. Ze vindt dat de pop een mooi glad rompertje aan moet krijgen.

Zo gezegd, zo gedaan... er wordt gemeten en genoteerd, en weer gemeten en genoteerd. Een hele lijst met cijfertjes heeft ze op een papiertje geschreven. Ook de benen worden apart gemeten, en ze melde trots dat het ene beentje dikker is dan het andere. Ze is nog nooit zo lang stil geweest!


Na al dat meten gaat ze een patroon maken. Ik heb haar lekker laten rommelen en het zag er helemaal niet gek uit vond ik zelf. Ze heeft echt goed nagedacht. Ook bedacht ze dat de pop billen heeft en daar meer ruimte nodig heeft en dat er stof nodig is om het kruis dicht te maken.....!! Op het patroon zie je allerlei hulplijnen, een middenlijn en tot hier is de oksel en hier is de taille. Heel leuk om te zien!



Daarna wordt het patroon op een lichtroze tricot gelegd, lekker gespeld en er wordt geknipt.


De dame heeft de trickmarker ontdekt en tekent en schrijft er lustig op los. Op alle patroondelen verschijnen er afkortingen voor: linker- en rechterarm en been en voor- en achterpand. Ze wil geen linkerbeen om een rechterbeen en andersom. Aan de stof is geen verschil tussen binnen- en buitenzijde van de stof te zien... Ze houdt van duidelijkheid!!


Tada, voordat ze het allemaal aan elkaar gaat stikken speld ze alle onderdelen op de pop. De mouwen en broekspijpjes worden eerst even geregen, zodat het beter te zien is of het goed is. Ik vind het heel knap gedaan van haar, zonder patroon een rompertje gebakken! En het zit, gespeld al gegoten laat staan genaaid!!!

De pop is trouwens momenteel niet in carnavalsfeer, maar heeft een wimper op half zeven hangen, hahaha. Ik heb nu niet de goede lijm in huis en ik krijg hem ook niet los!! Ja, wat doe je dan??? een ooglapje erop plakken. M'n dochter lag helemaal in een deuk!


Tijdens het stikken bedacht ze dat ze eigenlijk wel een naam en vlindertjes op het rompertje wilde borduren. Maar ja, dat kan niet direct op de stof, dus hup plaklinnen erop strijken, zodat het mooi glad blijft!

Ik heb deze middag eigenlijk alleen maar thee gedronken en wat foto's genomen. Héérlijk relaxt, was wel lekker met mijn soephoofd. Dochterlief vond het alleen maar lekker dat ik me weinig met haar bemoeide. Ik heb deze middag wel gezien, dat ze véél meer kan dan ik dacht. Normaal zeg ik van alles, of waarschuw ik hier en daar, of roep ik let op zus en zo. En nu zat ik lekker te kijken, pakte een bakkie leut, kiekte met het fototoestel en moet je zien hoe strak dat pakkie zit! Ben trots op de dame haar eerste patroon!

Morgen is het weer meisjesmiddag en gaan "we" (zij natuurlijk, want dat kan ze!) als het goed is verder met het rompertje. Ik hoop dat het af komt, want dan kan ze lekker de pruik erop gaan lijmen en gaan bedenken wat voor kleertjes ze gaat maken. Ik ben héél benieuwd!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten