Pagina's

vrijdag 27 augustus 2010

Van wit naar verkoold zwart


Dit was mijn prachtige, schitterende bovenkant van mijn eettafel. De kinderen hadden ijverig hun best gedaan hun "ei" in het blad te leggen en niet te vergeten de tafelpoten zien er ook onvergetelijk uit. Oftewel, het was 3 keer niets! Ik heb niets tegen een used-look, maar deze "look" was danig overwerkt!



Sinds vorig jaar, toen ik het berichtje plaatste Verven of tafelkleedje.....  (het werd het tafelkleedje, zie foto), waren er eigenlijk alleen maar meer creativiteiten en "eieren" door de kinders bijgekomen! En aangezien zoonlief tijdens het huiswerk maken in opperste concentratie bezig is, maar zijn hand automatisch, zonder geestelijke begeleiding, ook z'n ding doet, op mijn tafelblad dan wel te verstaan! En oudste dochter, nu ook brugpieper, dezelfde gedachteloze creativiteit eigen, vrees ik het ergste voor het aftands "witte" tafelblad. Nu kan ik mijn kleedjes laten bekladden en piercen door diverse pennen en potloden, of de kwast gaan hanteren, maar ja, welke kleur. Ik was al een jaar aan het denken en switchte per maand van kleur en ik geloof dat ik dat blijf doen, vrees ik, maar...


nu, vorige week vrijdag kreeg ik ineens de "geest" en bedacht dat het bedenken van de kleur wel bij denken zou blijven... dus actie en wel nu! Over wát voor kleur ik zou doen zou ik blíjven twijfelen, dus bedacht ik de kortste route en dat was, wát had ik nog in de schuur staan! Daarmee moest ik het maar mee gaan doen! Kort door de bocht, hè! Rem zag hem ook niet aankomen en was aardig overrompeld door 't plan.

Dus tafel met de oudste in de tuin gezet! Aan Rem gevraagd of hij de schuurmachine boven water wilde vissen uit de ontplofte schuur. Hij bood aan (hoewel hij er totáál géén zín in had) om de tafel alvast voor me te schuren! Dank je wel lieverd! En ik zou, nadat ik de boel had gelockt (ik was bezig met 18 rokjes en eerst moet ik zus, dan ga ik met zo verder) de tafel in de grondverf zetten, daarvan had ik nog een nieuwe pot, dat wist ik!

Rem had na het schuren de tafel al ontvet en ontstoft en hadden we na het avondeten de tafel even naar binnen geloodst. Ik had onder de poten plastic schaaltjes gezet (dat scheelt veel gepoets van de vloer of gepeuter om een krant c.q. plastic zeil los te krijgen, met alle beschadigingen van dien als je dat probeert!


Na het avondeten was ik begonnen de tafel in de grondverf te zetten. Tijdens het verven moest ik heel goed op alle gaten en krassen letten want door het glimmen van de natte verf zie je niet alles. Maar ik vond hem zo grijs al véél beter!

De tweede laag (eerste laag met de èchte kleur!) zette ik er zaterdagochtend op. En aangezien ik van de verkoold zwart nog een hele volle pot heb werd het die kleur! Het was de kleur die ik een paar maanden geleden ook voor het dressoir en de bovenkant van de salontafel had gebruikt, maar ik had een pot te veel gekocht. Ik kan slecht maat houden. Of het nou over verf gaat, behang, bandjes, kantjes, lapjes of knoopjes. Ik neem altijd het zekere voor het onzekere en heb áltijd over. Vandaar dat m'n lades en kasten altijd uitpuilen!


Rem had toen ik beneden kwam de tafel met een fijn schuurpapiertje al licht voor me opgeschuurd en weer afgenomen. Na mijn ontbijt ging ik aan de slag en de bijna zwarte kleur zette ik erop! Het was zaterdag prachtig weer, dus 't was snel verven en dan hup naar buiten (mooi weer, dus waarnemen die handel!). Nadat ik de eerste laag had gedaan kan de verf drogen en vijf uur later weer geschuurd worden voor de tweede laag!! Ja, tempo hè!


Vlak voordat we gingen barbecueën was de tafel voorzien van een tweede laagje en ik ben er wel blij mee. Het zal misschien wel wennen worden zo'n donkere tafel, maar hij is honderd keer mooier dan hoe hij was. De tafel is nu weer vierkant, heeft weer vorm, zit strak in z'n vel en ziet er niet zo belabberd afgetobd uit met al die ingekraste letters, spoor van creatieve gaatjes en roze vegen erin! En bevalt het niet, dan heeft 'ie ieder geval een onderhoudsbeurtje gehad!


Ik heb alleen nog geen foto van de tafel kunnen nemen, zoals ik wil dat het er qua sfeer uit ziet, want alle attributen van gisteren liggen er nog op. Je ziet tussen alle rommeltjes wel een stukje tafel. Het is geen zwart en geen grijs, ook geen antracietgrijs. Er zit een vleugje over, mja... eh van verkoold... eh zwart!

Er is nog één probleem(pje).Eerst was de tafel zó lelijk, dat de stoelen niet zo beroerd leken (je weet wel dat nep antiek-grenen lookje!), maar nu is de tafel zó strak mooi in de verf, dat die stoelen.... Je raadt het al, het is niet het model stoel, hoor, maar de kleur hout... kreun, kreun, kreun. 

Wat voor kleur zal ik de stoelen dan gaan doen? De kleur van de tafel, verkoold zwart, lijkt me wat te donker, of zal ik eerst in de schuur kijken wat voor verf ik nog over heb...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten