Pagina's

maandag 23 mei 2011

Brocante huis in huis...


Dit is het nieuwe huis in ons huis. Zoonlief (en zulief trouwens ook) heeft een aantal jaren een Russische dwerghamster gehad. Maar vond het altijd verschrikkelijk dat z'n kameraadjes niet ouder dan twee jaar werden. Hij was dol op Demon en Max junior (grote Max was de hond van mijn ouders). Nadat Demon er niet meer was, wilde hij even geen diertjes meer en zeker geen diertjes die niet oud worden. Het liefst had hij wel weer een huisdiertje, maar wat voor soort diertje daar was hij niet zo gauw uit. Het heeft dan ook ruim een jaar geduurd, maar afgelopen meivakantie in Italië zei hij ineens dat hij wel een vogeltje wilde. Die worden ouder en die wil net als een tamme hamster op je hand zitten en doen. Hij vroeg of dat mocht en of er een kooi in de woonkamer mocht komen. Tuurlijk een vogel kan je niet op een slaapkamer neerzetten waar het grootste gedeelte van de dag niemand is. Een vogel is een sociaal diertje en houd van gezelschap, dus prima, mits ik de kooi wel leuk vind en niet formaat volière is.


Nu zat ik gisteren eens op marktplaats te neuzen, want je hebt kooien in allerlei prijscategorieën, stijlen, maten en kleuren. Deze kooi sprak me meteen aan. Licht van kleur... brocante-achtig, niks plastikkerigs. Wel groter dan ik eerst had bedacht, maar als je een vogel een beetje speelruimte wil geven is dit toch ook weer niet al te groot. Als je wilde kon je ook gelijk een grasparkietje erbij kopen.

Rem heeft de kooi vandaag opgehaald en bij thuiskomst zat iedereen gelijk met z'n neus in de kooi. Zoonlief wilde  gelijk aan de grote schoonmaak. Hij pakte de Dettol en vroeg of ik mee wilde helpen. Tuurlijk doenne we. Gelijk oude tandenborstels gepakt uit het kastje. Vaatteiltje, nieuw sponsje, een plons water, tafel vrij gemaakt en hup aan de gang. Gelijk ook even de bakjes voor het water, voer en het douche "huisje" in de vaatwasser gezet. Dan is strakjes alles helemaal schoon. Even later komt de jongste zus ook helpen en een paar tellen later meldt oudste zus zich aan om ook te helpen. Hij begint aan de bodem en ik en de dames met al de spijltjes en het houtwerk. Van top tot teen wordt de kooi gepoetst. Met z'n vieren bezig met een vogelkooitje. Nou die is nu spik en span schoon hoor. 




Als de kooi schoon en droog is en weer op de bodem is gezet zet ik de vogelkooi op de grote ronde tafel. Die hoek is denk ik wel perfect voor een vogeltje. Er zit daar geen raam die open kan, die hoek staat nooit in de felle zon en het tocht er niet. Ook kan niemand de kooi zomaar er af schuiven of tegen aan stoten, want dan moet je toch eerst aardig ver over de tafel heen komen. En ook niet onbelangrijk, ik vind het er wel een mooie plek voor en ook mooi staan!

Hij neemt ook een duik in de computer op allerlei sites, hoe en de wat over vogeltjes. Gaat ook nog even bij mijn vriendin langs die ervaring heeft met vogeltjes. Met een kladblok vol met vragen gaat hij er heen. Rem zit ook met z'n neus allerlei sites met vogeltjes te bekijken en laat hem bij terugkomst zien wat voor vogeltjes hij vroeger had. Hij had een grasparkietje, en die heb je werkelijk in allerlei kleurtjes. Het zijn vrolijke diertjes, die heel tam kunnen worden en veel willen leren. Hij moet uitzoeken wat er allemaal voor een vogel nodig is, wat voor aandacht ze nodig hebben. Ook moet hij bedenken wat hij allemaal wil van een vogel en wat hij qua tijd en aandacht kan geven. 
  

Want het is natuurlijk wel zíjn vogeltje, want als ik de vogel moet verzorgen, gaat het vogeltje zich op mij richten en niet op hem. Het is natuurlijk de bedoeling dat het vogeltje hem als "partner" ziet. Dus buiten school en andere hobby's om moet er voldoende tijd zijn voor het vogeltje. Ik ben benieuwd wat voor vogeltje de bewoner wordt van dit paleisje.

Wordt dus nog vervolgt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten