Pagina's

zaterdag 3 april 2010

Kirsten wil zelf haar lievelingsbloesje vervangen


Ik heb voor m'n oudste dochter, een jaar of vijf geleden (ja, vijf alweer), een bloesje gemaakt voor haar verjaardag. Dat bloesje heeft ze werkelijk helemaal afgedragen tot ze er werkelijk niet meer in paste. De witte batist was helemaal doorschijnend geworden van al dat wassen en het borduursel liet op veel plekken gewoon los. Dat is wel heel leuk, vind ik. Dat als je iets maakt het héél véél gedragen wordt.

Maar dát bloesje wilde ze nog wel een keer hebben! Alleen staat de kleding in de Knip altijd maar in 3 maten. Het zijn óf 3 kleine maten óf 3 grote maten. Dus dit bloesje kon ze niet meer aan qua maat. Nu had ik het wel voor haar kunnen vergroten, maar ze wilde alles zelf doen.... Nu stond er in het boekje ook een ander leuk bloesje in haar maat. Wel anders met een kraagje en zo en met een leuk vetersluitinkje. Ze heeft samen met Rem mooie lintjes uitgekozen en van die nestelringetjes. En nu wilde ze die wel graag maken, maar dan met de mouwen van toen. De mouwen van dat 1e bloesje had ik sowieso al veranderd, en dat kan ze zelf makkelijk. 

De mouw-uiteinde moet wat smaller worden, verticale dubbele tunnel erop stikken (aan de binnenkant), lint er doorheen rijgen en dan aantrekken en strikken maar. Zodat de mouw korter wordt! Ik zit met het naaien er gewoon naast en stap voor stap, komt ze er wel uit. De dame zag het helemaal zitten.


Dus tekenen maar, een I-pod in haar oren. Ritmisch zit ze te knikken en te tekenen en af en toe zingt ze mee. Grappig gezicht en om te horen, want wij horen de muziek natuurlijk niet!


Als ze klaar is check ik de boel even en op een paar streepjes en het woordje "voor" op de mouw na had ze alles perfect van het raderblad overgenomen. En dat raderblad is ècht een crime, hoor! Dit is een boekje van een jaar of zeven geleden en werkelijk een dóólhof aan lijnen en het zit zó dicht op elkaar, dat je gemakkelijk van de ene lijn op de lijn komt van een ander patroondeel. Ze hebben inmiddels de patroonbladen verbeterd, maar van mij mag het blad wel een maatje groter, daar wil ik best een eurootje voor betalen. Dat maakt het uitraderen een stuk plezieriger en voor de kinders véél gemakkelijker!

Het bloesje is inmiddels geknipt uit een lief lapje, dat ze vorig jaar op de Stoffenspektakel heeft gekozen. Een witte poplin met groen, rode, oranje en roze stippeltjes. Ze wil het snel af hebben, dus het is nu doorslaan geblazen. Ze vindt 't niet altijd zo'n leuk karweitje, ik help meestal wel even om een paar delen weg te werken. Maar ik wil dat ze de basis goed leert, en ook ziet, waar haar lijf anders is dan het patroon. En dan zijn die kleine stukjes draad een goede leidraad om te corrigeren. Ik sla zelf niet veel meer door, hoor! Maar op de plekken, waarvan ik wéét dat ik waarschijnlijk moet corrigeren, sla ik nog altijd door.

Oudste dochter wil vandaag, samen met haar jongere zus, lekker gaan doorslaan, dus de Roos 5011 en het bloesje komen weer een stapje verder! Ik ben zo benieuwd hoe ze het verder gaan doen, want dit is wel wat anders dan een poppenrokje of een lavendelzakje! Maar ze hebben er zin in en ik ben erbij, dus...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten