Pagina's

maandag 1 juni 2009

Oliedrijvertjes

 

Tijdens de meivakantie in StClair heb ik in een winkeltje in Bormes Les Mimozas oliedrijvertjes gekocht. Die doorzichtige plastic dingetjes zijn de oliedrijvertjes.


Je maakt er in een bak een stilleven van, bijvoorbeeld, schelpen, steentjes, waterplantje etc. Dat vul je met water dat boven het stilleven uitkomt. De oudste heeft lekker geholpen bij het maken van een stilleven. Hij had veel schelpen uit zijn kamer meegenomen, maar ze konden er niet allemaal in. De ondergrond is van snippertjes spiegelglas, dat gaf een heel mooi effect. Overdag glinstert het door het daglicht en 's avonds zijn het door de vlammetjes goudgekleurde glimmertjes.


Dan giet je 1cm olie in het water, dat blijft drijven op het water. Je kan, ondanks dat de olie ook doorzichtig is, toch zien wat water is en wat olie. Je kan tijdig zien wanneer je olie opraakt. De jongste ging de oudste's noeste werk even bewonderen en ze vind het prachtig.


Dan maak je van keukenpapier een lontje, die je in het midden van het drijvertje steekt. Als ze allemaal een lontje hebben en in de bak drijven kunnen ze worden aangestoken.

Dat ziet er heel erg gezellig uit. Zolang er olie in het water zit blijven de drijvertjes branden. Je kunt ze uitblazen en weer aandoen, het keukenpapier blijft het doen! Zodra de olie op is, is er alleen nog water aan de oppervlakte en gaan de drijvertjes uit. Zodra je merkt, dat de vlammetjes gaan flikkeren, moet je er gewoon weer olie in doen. Dan gaan de drijvertjes weer gewoon verder met goed branden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten